❖ΕΛΛΑΔΑ ║ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ❖
⎯1941⎯
27 Απριλίου 1941, Κυριακή του Θωμά : Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα και αρχίζει η μαύρη νύχτα της κατοχής

27 Aπρ┃11:24
Σαν σήμερα, το 1941, Κυριακή του Θωμά, τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Στο καφενείο «Παρθενών», που βρισκόταν στην συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας στους Αμπελοκήπους, τέσσερις Έλληνες ανέλαβαν το θλιβερό καθήκον της παράδοσης της πόλεως των Αθηνών. Οι σιδηρόφρακτες Μεραρχίες του Χίτλερ, μετά από ένα 20ήμερο σκληρών μαχών, επι ελληνικού εδάφους, μπαίνουν στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών δια στόματος Κώστα Σταυρόπουλου ανακοινώνει : «Έλληνες, ύστερα από λίγα λεπτά ο ραδιοφωνικός μας σταθμός δεν θα είναι ελληνικός… Αδέρφια ψηλά τις καρδιές…». Γερμανικό απόσπασμα ανεβαίνει στην Ακρόπολη και υψώνει την Γερμανική Σημαία με το αγκυλωτό σταυρό.
Ήταν 27 Απριλίου του 1941 όταν τα γερμανικά - ναζιστικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Τα πεζοπόρα εισήλθαν λίγο αργότερα. Τους υποδέχθηκε μία άδεια, μία νεκρωμένη πρωτεύουσα, καθώς σχεδόν όλος ο κόσμος μένει κλεισμένος στα σπίτια του.
Στις 23 Απρίλη, τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη, αφήνοντας σαν ❝οπισθοφυλακή❞ τον υφυπουργό Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκη.
Πως φτάσαμε στην εισβολή των ναζί στην Αθήνα
Τον Απρίλιο του 1941 η ναζιστική Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, καθώς οι ιταλικές λόγχες του Μουσολίνι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την Ελλάδα και είχαν τραπεί πανικόβλητες σε υποχώρηση. Έτσι, η Γερμανία έσπευσε στο πλευρό της Ρώμης και μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη του Ελληνογερμανικού πολέμου, το μέτωπο στη βόρεια Ελλάδα κατέρρευσε.
Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία οι ελληνικές μονάδες οι οποίες ακόμα πολεμούσαν αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και στις 9 Απριλίου καταλήφθηκε η Θεσσαλονίκη.

Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο υποχώρησης των ελληνικών στρατευμάτων. Οι ήρωες της Αλβανίας έφευγαν όπως μπορούσαν. Ο δρόμος για την Αθήνα ήταν ανοιχτός.
Το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα (ΒΕΣ) υποχωρούσε και αυτό προς τον νότο. Παρόλα αυτά, οι Βρετανοί αντιστάθηκαν στο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών αλλά δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τη γερμανική προέλαση.
Η κατάληψη της Αθήνας
Ήταν ημέρα Κυριακή εκείνο τον Απρίλη, στις 27 του μήνα το 1941. Οι γερμανικές δυνάμεις μπαίνουν στην Αθήνα και σε ένα καφενείο στους Αμπελόκηπους περίμεναν τους εισβολείς οι τέσσερις άνδρες που ανέλαβαν το θλιβερό καθήκον της παράδοσης της πόλεως των Αθηνών.

Το καφενείο στους Αμπελόκηπους λεγόταν ❝Λουξ❞ ή ❝Παρθενών❞ και βρισκόταν στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας.
Δείτε το βίντεο:
Η εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα ➤ https://youtu.be/ef-WlQco8VI
Το δραματικό μήνυμα από τον Ραδιοσταθμό της Αθήνας
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών κάθε πέντε λεπτά μετέδιδε διαταγή του Ανώτερου Στρατιωτικού Διοικητή Αττικοβοιωτίας υποστράτηγου Χρ. Καβράκου. Ζητούσε να σταματήσει κάθε κίνηση στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια, όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά, και οι κάτοικοι στα σπίτια τους, να σταματήσει η αντιαεροπορική άμυνα και οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Ο εκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, Κωσνταντίνος Σταυρόπουλος, μετέδωσε τις τελευταίες ελεύθερες φράσεις :
Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι…
Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών.
Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου.
Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια.
Έλληνες! Ψηλά τις καρδιές!
Την ίδια ώρα που ακούγονταν τα λόγια αυτά, στις 08:00 το πρωί, τα πρώτα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα εισέρχονται στην πρωτεύουσα.
